Post-op 15w: 40km gefietst

Last modified date

Ik heb het gevoel dat ik momenteel niet meer vooruit ga. Integendeel.

Een maand geleden was wandelen eigenlijk geen probleem en nu…
Toen was het vooral lastig en voelde ik het achteraf serieus aan de spieren. De knie zelf… ça va.
Nu heb ik de eerste 2 km heb ik pijn bij het strekken. Als ik doorzet, kan ik een 4-tal km goed wandelen maar dan komt de pijn terug. Het is geen vreselijke pijn, maar het vergt wel veel energie. Het lijkt een soort van gewrichtspijn. Over obstakels stappen doe ik met een zwaaibeweging doordat plooien nog soms moeilijk gaat.

Of het moet zijn dat ik te zwaar word… Ik zit ondertussen alweer op 86 kg. Dat gaat serieus de verkeerde kant uit. Ik heb nochtans niet de indruk dat ik echt verdikt ben. Het lijkt wel alsof ik vocht ophoud. Dat heb ik gisteren ook gemerkt tijdens het wandelen: mijn handen stonden na een tijdje dubbel dikte.
Nochtans drink ik wel genoeg. Minstens 2 liter water per dag.

Squatten lukt me zelfs niet meer door de pijn. Halverwege die beweging ervaar ik een harde stekende pijn in de knie. Als ik diezelfde beweging maak zonder de knie te belasten hoor ik een klik.

Heel af en toe voel ik ter hoogte aan de hamstrings, halverwege mijn bovenbeen, het gevoel van stijfheid. Hopelijk is dat wel een teken dat die spieren aan het teruggroeien zijn.

Fietsen lukt wel elke keer beter. Mijn conditie is rampzalig, maar ik ben langzaam weer aan het opbouwen. Ik rijd momenteel 40 km zonder problemen aan een tempo van +- 25 km/u.
Rechtstaan op de trappers is nog steeds een no-go en optrekken vanuit stilstand is dan ook een trage bedoening. Zeker zonder klikpedalen.

In mijn dagelijkse bezigheden ervaar ik wel minder en minder problemen. Daar ik helemaal in het begin soms wakker werd omdat ik een verkeerde beweging met mijn been deed, heb ik dat sinds een paar maand niet meer voorgehad.
Wat kan ik nog niet:

  • knielen (is pijnlijk)
  • lang zitten (dan wordt de knie helemaal stram)
  • een ladder op gaan (te pijnlijk)
  • op de trampoline springen (te pijnlijk)
  • lopen (te pijnlijk)
  • een trap naar beneden gaan (te pijnlijk. Lukt wel met steun)

De vraag is nu dus… ben ik aan het overbelasten, of doe ik toch te weinig mijn oefeningen uit de kine?

Gianni is een amateur cyclocrosser en kantkrosser met 3 sportieve kinderen die volleyballen, lopen en ook wel eens met de fiets zouden durven rijden.

Geef een reactie