Geen reden tot ongerustheid

Nog voor de overbelasting merkte ik al dat een squatbeweging moeilijker en pijnlijker werd en de trap oplopen nogal gekraak veroorzaakt (gekraak van de knie, niet van de trap… want die kraakt ook).

Ik wist dus niet goed wat te doen: méér trainen of minder trainen. Ik merk namelijk dat bewegen helpt en dat stil zitten de knie doet verstijven. Maar forceer ik niet teveel en overbelast ‘m zo teveel?

 No Problemo | image tagged in homer no problemo | made w/ Imgflip meme maker

Daarom had ik vandaag opnieuw een afspraak met dr. Feys. Hij stelde me meteen gerust. Strekken, plooien en stabiliteit is perfect!

Het gekraak is afkomstig van de knieschijf en wordt veroorzaakt door de nog te zwakke quadriceps. Iets met druk van de knieschijf op het kraakbeen ofzo. Die druk wordt normaal verminderd door de werking van de quadriceps.
Er is inderdaad nog steeds een duidelijk verschil in spiervolume te zien tussen links & rechts.
Hoogstwaarschijnlijk kent de overbelasting ook daar zijn oorsprong. Het kraakbeen raakt geïrriteerd.

Ik begrijp dus: méér trainen. 👍
Ik moet meer werken op de quadriceps, en dat nu in eerste instantie met gestrekt been.

In mijn schema zit ik nu in een rustweek, dus doe het de komende dagen nog rustig aan om de irritatie verder te laten afnemen en zit hier ondertussen af en toe mijn gestrekt been omhoog te wippen.
Vanaf volgende week herneem ik mijn trainingsschema maar schroef de delen waarvoor ik druk op de knie moet zetten wat naar beneden. Dus sowieso geen offroad afdalingen meer de komende weken .
Het volume mag blijven.

Gianni is een amateur cyclocrosser en kantkrosser met 3 sportieve kinderen die volleyballen, lopen en ook wel eens met de fiets zouden durven rijden.

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: