De Alpenweek ligt vast

Last modified date

‘t Verlof is ingepland. Het staat vast, ik ga weer klimmen in de Alpen. Ik had nog twijfels of het wel haalbaar zou zijn met mijn knie. Juni (de periode waarin ik het in 2019 deed) was sowieso impossible geworden.
Ik schuif daarom 3 maanden op, naar september: De tweede week van september 2020 ga ik dus weer zoals eerder voorzien een klimtraining afwerken in de Alpen.

Het hooggebergte lijkt mij de ideale training en mogelijks is deze latere periode in functie van het crossseizoen zelfs nog beter. Vorig jaar merkte ik na de klimstage een serieuze dip in de conditie in de zomermaanden door inactiviteit (vakantie). Mijn vorm steeg die maanden weliswaar, maar dat was veel te vroeg…

Mijn beste vormpeil viel in de zomervakantie…

Sowieso begin je niet zonder training aan een klimweek. Ik wou me een 24 weken durend trainingsschema aanschaffen via MyEnergyLab.
Daar moet je eerst je niveau opgeven. Ik koos voorheen altijd expert.
Nu zit ik echter met een probleem… Eén voorwaarde voor dat niveau is dat je niet geblesseerd bent, en dat ben ik wel…
Ok, maar ook het niveau gevorderd heeft de voorwaarde dat ik NU een training moet kunnen afwerken van 2,5u… Jah, nee… ook niet!
Beginner dan? Ik ben “de afgelopen niet fysiek actief geweest” en ben inderdaad “langdurig out geweest door een blessure”. Maar ben ik daarom nu serieus terug een beginner? 😭
Ik leg me er bij neer en selecteer beginner.
Ik kies hetzelfde streefdoel als vorig jaar: “een 80-120 km lange MTB-rit in het hooggebergte” en wat krijg ik als antwoord:
“Er werden geen schema’s gevonden voor uw keuze of niveau.” 😡

Als een beginner niet klaargestoomd kan worden om een rit van 120 km af te leggen in de Alpen, is mijn doel om meer dan 500 km af te leggen en net geen 20 000 hoogtemeters te overwinnen in één week dan onmogelijk?
Ik haspelde vorige week 5u verdorie op de fiets af, slechts 2 maand na mijn operatie. Toegegeven dat dit misschien net een uurtje teveel was maar het deed wel deugd!

Om een lang verhaal kort te maken: Ik beschouw mezelf dus toch gevorderd. Ik ben in theorie in staat om een training van 2,5u af te werken (en hopelijk ook in praktijk over 4 weken, wanneer mijn schema start) en de definitie “langdurig” interpreteer ik als “veel langer dan 3 maanden”.

En voila, het schema ligt voor mijn neus. Dankzij de NN Running Club zelfs met een fikse korting. Als dat niet mooi is!?
Vanaf 23 maart begin ik er aan.
Ik ben natuurlijk ook niet zot en zal me aanpassen aan mijn kunnen.
Zo nam ik vandaag al een dagje rust. Alhoewel ik nog nergens pijn heb, wil ik zeker geen ontsteking oplopen.
Het doel lijkt nu misschien onmogelijk, maar een te gemakkelijk doel is ook geen uitdaging hé.
Ondertussen is de planning al wat aangepast en meer uitgewerkt. Voor de meeste ritten heb ik een alternatief scenario klaar (lees: inkorten mogelijk).
Onderstaande onder voorbehoud:

Zondag 6 september 2020
Val Thorens (Cime de Caron 3200)
36 km klimmen tot in Val Thorens 2300. Indien mogelijk doe ik er nog 10 km bij tot Cime de Caron op 3200m hoogte. Op de eerste dag al meteen het dak van deze klimweek…

Afstand: 110 km
Hoogtemeters: 3500 m
GPX: 30794564


Maandag 7 september 2020
Col de La Loze (2300)
Een col op 2300 m hoogte die Courchevel 1850 verbindt met Méribel 1750. Zit voor de eerste keer in le Tour de France in 2020.

Afstand: 65 km
Hoogtemeters: 2100 m
GPX: 30889969


Dinsdag 8 september 2020
Col de la Madeleine (1995) + Col du Chaussy
De koninginnerit van deze klimweek…
Om bij de Col de Chaussy te geraken moet ik eerst de Madeleine over… Deze dagtocht van 150km zal ongetwijfeld één van de zwaardere worden. Initieel had ik deze vanaf de camping uitgestippeld, maar 150 km is misschien net iets van het goede teveel? We shall see. Anders start ik aan het station van Notre-Dame-de Briançon, 15 km van de camping.

Afstand: 150 km
Hoogtemeters: 4900 m
GPX: 30800769


Woensdag 9 september 2020
Le Lac des Echines (2360)
Een rit naar een belachelijk klein meertje op 2360 m hoogte, waarvan de rit ernaartoe de laatste +-20 km over gravel te bekampen is. Om van ‘t uitzicht te genieten. Afhankelijk van de vermoeidheid kort ik de rit in. Dit is een rustdag!

Afstand: 70 km
Hoogtemeters: 2200 m
GPX: 31944625


Donderdag 10 september 2020
La Plagne (Grande Forcle 2480)
Plagne is bereikbaar via het asfalt. De hoger gelegen Col de la Grande Forcle niet… Als het weer een beetje meevalt moet de oversteek van Aime naar Champagny-en-Vanoise tot de mogelijkheid behoren (al dan niet te voet). Een deel van deze rit is dus off-road, maar met een crossfiets moet dat toch haalbaar zijn.

Afstand: 95 km
Hoogtemeters: 3400 m
GPX: 30948852


Vrijdag 11 september 2020
Le Col des Tufs Blancs (2300)
De beklimming naar Nâves is onbekend maar telt 18 haarspeldbochten en prachtige uitzichten. Na een piepkleine afdaling slaan we een splitsing links in en klimmen we verder via enkele extra haarspeldbochten. Eens we 28 km op de teller hebben staan stopt de weg en begint de gravel. 10 km verder staan we boven op le Col des Tufs Blancs (2300 m).

Afstand: 75 km
Hoogtemeters: 2300 m
GPX: 32380884


Overnachten gebeurt op camping La Piat in Brides-les-Bains.

Gianni is een amateur cyclocrosser en kantkrosser met 3 sportieve kinderen die volleyballen, lopen en ook wel eens met de fiets zouden durven rijden.

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: