Coronectomy

Last modified date

Nope, ‘t heeft niks te maken met COVID-19. Coronectomy is een samenstelling van corona & ectomy.

  • Corona > kroon, als in: de bovenkant van een tand
  • Ectomy > operatieve verwijdering

De tandarts vertelde me al jaren dat mijn 2 rechter wijsheidstanden, vooral de tand rechts onderaan, een probleem zouden gaan vormen. Die had geen ruimte om door te breken en duwde tegen de aanliggende tand. Ook bleven soms etensresten zitten onder het tandvlees dat deze tand half bedekte. Mijn uitsteldrang vond echter nooit een geschikte datum… Uiteindelijk verzamelde ik toch alle moed bijeen en ging op 16 oktober langs in het ziekenhuis.
Na een aantal scans werd samen met Dr. Verhelst besloten dat toch niet te doen: te risicovol.

Een zenuw (de canalis mandibularis) loopt namelijk door de wortel van mijn verstandskies rechts onderaan.
Bij het trekken ontstaat dan het risico dat deze zenuw beschadigd raakt en dat kan problemen veroorzaken in tong, kaak & lip gaande van blijvende gevoelloosheid tot moeilijk spreken en amper kunnen kauwen.
Ik had 3 opties:

  • niks doen (wat ik al jaren deed) en hopen dat er niks ontsteekt want dan moet ‘m alsnog getrokken worden met bovenstaande risico’s.
  • toch trekken met bovenstaande risico’s.
  • een coronectomy

Bij een coronectomy verwijdert men enkel de kroon en blijven de wortels zitten. Van de 3 opties was er dus eigenlijk maar 1 goeie.

De keuze was dus snel gemaakt en er werd een nieuwe afspraak gemaakt voor 19 november.

Stress, stress, stress

Om 11u10 moest ik er zijn. Ik was al om 10u40 in de lege wachtzaal. Geen vijf minuten later mocht ik al binnen. Na het invullen van een paar formulieren begonnen ze er aan.

Om te voorkomen dat de wortels na verloop van tijd toch uitbreken werd er één of ander laagje opgelegd. Daarvoor hadden ze eerst 8 ampullen bloed nodig 😨 Het was een heel karwei om een goeie ader te vinden.

Vervolgens kwam het snijden en boren. Enkele tellen later was ik anderhalve tand kwijt. De tand rechtsboven moest er eigenlijk ook uit.

Uiteindelijk ging het allemaal heel vlot en was de stress eigenlijk nergens voor nodig.

Voor de foto speelde ik wa komedie 😆

Gianni is een amateur cyclocrosser en kantkrosser met 3 sportieve kinderen die volleyballen, lopen en ook wel eens met de fiets zouden durven rijden.

Laat een reactie achter