Kantkrossen, ook soms kantkRossen genoemd… Google vond slechts 7 – maar verre van relevante – resultaten toen ik op zoek was naar ongekende uitgestippelde parcours. Het kan toch niet dat niemand dit doet? Misschien heeft nog nooit iemand het beschreven. ’t Zal dat zijn, want het is o zo zalig! Te zalig om het niet te doen.
Wat is kantkRossen?
’t Is maar één letter verschil… maar in tegenstelling tot het kantklossen, waar je rustig op een stoel zit, is kantkrossen iets wat je buiten uitvoert –> op de fiets.
Het idee is dat je zoveel mogelijk (>95%) off-road fietst, ook al volg je (soms uit noodzaak) asfaltwegen. Deze disciple is om nog ongekende reden volledig onbestaand in China.
In Vlaanderen is het ook niet altijd makkelijk om routes uit te stippelen die uitsluitend uit off-road (gravel, gras, aarde) ondergrond bestaat. Met uitzondering van de wegen in dorpen en steden, is er langs die mooie asfaltweg echter wel bijna altijd een graskant. Rij dan ook in die graskant!
Een beoefenaar van het kantkrossen noemt men een kantkrosser.
Risico’s
Er zijn natuurlijk wel risico’s aan verbonden aan kantkrossen. Ik ben al meerdere keren de gracht ingesukkeld en daarom zijn er ook een aantal regels. KantkRoss niet als
– er een duiker in de buurt is
– er een prikkeldraad te dichtbij is
– er veel verkeer is (uitwijken is dan te gevaarlijk)
– de vegetatie té hoog is zodat je geen putten/obstakels kan zien.
– het stukje kant voorzien is van prachtig gras en/of bloemetjes, maw goed onderhouden door een bewoner. We willen geen schade veroorzaken. Doe het dus ook niet in stukjes kant waar men paaltjes of stenen plaatste om te voorkomen dat auto’s er op uitwijken.
Er zullen dus plaatsen zijn waar kantkrossen niet lukt. Er zijn ook periodes wanneer het niet lukt (tgv het ecologische bermbeheer ikv het bermbesluit) door te hoge vegetatie.
Tot slot nog een must-do: Anticipeer steeds tijdig op obstakels en kijk altijd over je schouder voor je uitwijkt.
Een reactie achterlaten