Jasper en Lieze, hun allereerste dag

Last modified date

20 november 2009…

05u00: Tuutuutuuut, de wekker! Zelden dat Tine zo vroeg uit bed stapt, maar deze keer is het van moeten. Er staat tenslotte een keizersnede, oftewel een “sectio twins”, gepland. De laatste dikkebuik-foto wordt vastgelegd op de lichtgevoelige plaat.

06u00: (ongeveer hé) We komen aan op de spoedafdeling en worden naar de materniteit gebracht: kamer 604. Tine krijgt een lavement en nog een laatste monitor, haar 51ste dus.

07u30: We worden naar de operatiezaal gebracht. Ik krijg een groene broek, een groen hemd, een mondmasker en een groen mutsje terwijl Tine een ruggeprik, oftewel een “rachi”, krijgt. Ine (Tine’s nicht) is toevallig ook van dienst en staat mee in de operatiezaal. Dankuwel voor de mooie foto’s Ine!

08u00: Iets na achten wordt de operatie gestart. De gynaecoloog maakt een snee(tje) van een tien à vijtiental cm en laat Lieze (rode muts) om 08u11 het eerste levenslicht zien. In diezelfde minuut volgt Jasper (blauwe muts). Beiden schreeuwen onmiddellijk hun eerste kreetjes en Jasper kon zich zelfs al niet inhouden om zijn pipi de vrije loop te laten :D. P6260007sqJasper krijgt een blauwe en Lieze een rode materniteitmuts. Op de Apgartest scoren ze alletwee 9/10! Hun eerste goed rapport is in de sjakosh! Het rapport van de papa zal iets minder zijn als de juffrouw de eerste babyfoto ziet. Tine krijgt nog eens haar twee spiksplinternieuwe spruiten te zien vooraleer ze terug wordt opgelapt. Jasper, Lieze en ik worden naar de dienst Neonatalogie waar de kleine tweeling broederlijk naast elkaar in een couveuse wordt gelegd na het wegen en meten.

 • Lieze: 2,360 kg en 45cm
 • Jasper: 2,550 kg en 46,5 cm

En dan is het wachten op de mama die op recovery ligt te bekomen, héééééél lang wachten. Ondertussen krijgt Jasper het moeilijk om zich aan te passen, nochtans is hij met zijn 2,5 kg zwaar genoeg om eigenlijk niet meer in de couveuse te moeten. Ademen gaat echter wat moeilijker doordat de longen nog niet volledig ontwikkeld zijn. De longblaasjes vullen zich met lucht en moeten open blijven maar dat doen ze niet (goed). Jasper heeft dus veel moeite om te ademen (maar net zoals zijn papa is het een doorzetter :D) en doet zo hard zijn best dat hij als een volleerd proftennisser bij elke ademhaling kreunt. De zuurstofsaturatie is goed, maar omdat die soms wel durft te zakken krijgt Jasper 4% zuurstof bij. De meesten zien dan onmiddellijk buisjes en darmpjes maar dit is bij Jasper niet het geval. Doordat een couveuse een ‘gesloten bak’ is kan deze zo gemakkelijk gevuld en geregeld worden.

11u30: Eindelijk kan mama eens komen piepen naar haar kleine scheten en mag Lieze’s handje al eens vastpakken. Een beetje gedemotiveerd en angstig wel, want op weg naar ‘recovery’ had ze namelijk te horen gekregen dat Jasper het niet zo goed deed, op de vraag of hij het zal overleven wordt blijkbaar ontwijkend geantwoord. Toen Tine me vroeg: “Hij gaat toch niet dood hé?”, viel ik dus uiteraard een beetje uit de lucht.

Even later brengt de kinderarts het geruststellende nieuws dat het sowieso goed komt. In het slechtste geval, wanneer Jasper te vermoeid geraakt om zelfstandig te ademen, wordt hij overgebracht naar Brugge om beademd te worden. Jasper en Lieze worden uur na uur geëvalueerd en over 24 of 48 uur kan alles er totaal anders uitzien.

Zowel Jasper als Lieze krijgen preventief een infuus en antibiotica toegediend om eventuele infecties tijdig te slim af te zijn.

12u00: Ik krijg honger en eet 170 g sandwich belegd met beenhesp en kaas met een tomaat en mosterddressing + 50 cl Coca-Cola. Ik bel naar de Fun Ieper om de geboortelijst klaar te leggen (zoeken op Ponseele en/of Bafcop en inloggen met paswoord 71488).

13u30: Jasper is in slaap geraakt, ademen lijkt iets vlotter te gaan en kreunt al wat minder. Lieze opent al regelmatig de ogen en kijkt verwonderd naar al dat nieuwe.

14u30: Drank, chips en doopsuiker wordt de materniteit binnengesmokkeld.

15u00: Lieze heeft haar eerste 5 ml melk binnengewerkt en Jasper wordt op zijn buik gelegd om rustiger te kunnen slapen. Mama kolft haar eerste 15 ml borstvocht af.

19u00: Jasper begint ook al stilletjes aan pogingen te doen zijn kleine oogjes te openen (heb ik filmpje van, komt morgenavond online).

21u30: Omdat om één of andere duistere reden onze laptop niet online geraakt op de materniteit wordt de eerste blog pas op dit uur geplaatst. Onze excuses 🙂

01u11: Lieze en Jasper zijn 17u oud, tijd voor de blije papa om te gaan slapen maar zet eerst nog enkele fotootjes online:

Jasper
Jasper
Lieze
Lieze

Gianni is een amateur cyclocrosser en kantkrosser met 3 sportieve kinderen die volleyballen, lopen en ook wel eens met de fiets zouden durven rijden.

14 Responses

 1. Zo schoon kindjes !!!!!! Well done! Ze lijken al groter dan hetgeen wordt weergegeven. Kan me nu toch al beter voorstellen hoe lastig je het moet gehad hebben, Tine, je kan je gewoon niet voorstellen dat die eergisteren nog in je buik zaten alletwee.
  En die doopsuiker ziet er schitterend uit! Ook goed gedaan! Merci voor de fijne updates en het fotomateriaal, zo zijn we er echt precies bij.
  Liefs xx

 2. Dag Tine en Gianni,
  Van harte proficiat met jullie twee prachtige schatten. Ja, ik heb echt elke dag gekeken naar de blog en met jullie meegeleefd. Eindelijk is het zover en mag je met volle teugen gaan genieten van die twee heerlijke baby’tjes. Probeer het toch nog maar een paar dagjes kalm aan te doen Tine, want… het zal druk worden 🙂
  Heel, heel veel geluk gewenst
  Katrien P

 3. Fantastisch! Super zeg, proficiat met de 2 kleintjes! (En yes, ik had gelijk met mijn voorspelling 🙂
  We komen er zeker weldra aan om jullie 2 mooie kindjes te bewonderen!!!

 4. Proficiat!!! Eindelijk heb je je 2 schatjes in je armen! En wat een goeie gewichtjes, proficiat! Ze zullen vermoedelijk niet zo lang moeten blijven zeker op neonatalogie aan hun goeie vorderingen te zien? Geniet maar met volle teugen van je nieuwe gezinnetje!!!

 5. Nog keer dikke dikke proficiat aan de mama en de papa!En vandaag mag je weer iets eten Tine, geniet van de lekker chips 😉

  Het zien er echt twee schatjes uit!

  De doopsuiker is ook cool maar thuis kregen we het niet meer open tot we het systeem door hadden 😉 Hehe!

  Ook nog een dikke proficiat van Joke 🙂

  Grtjs en geniet ervan.

 6. Een dikke proficiat aan de jonge ouders!!!! Man,man een keizerlijke geboorte en een koningswens, meer moe da nie zijn. Ook proficiat aan de oma en opa, mémé en pépé, de doopmeters en dooppeters! Foto’s gezien vrijdagavond van jullie 2 schattige, mooie kindjes.Tine, hopelijk gaat alles goed met u, rust nu nog veel want binnen hier en enkele weken zal de rust ver te zoeken zijn! Gianni, je hebt uw best gedaan, zo’n mooie kindjes en ik denk (volgens de numerologie)gaan Jasper en Lieze heel huiselijk gebonden zijn, zoals u.( Verder wil ik laten weten dat er altijd veel café’s open zijn tijdens de week of in het weekend! Haha)Allee, stel het nog allemaal goed en tot binnenkort!
  Hoe is het nu met Jasper?

 7. Verdikke Mr. X, ik heb met spanning meegevolgd hier en ben heel blij en opgelucht dat iedereen gezond en wel is. Veel plezier en succes gewenst in jullie nieuwe leven!

 8. Tine en Gianni , een dubbele proficiat met jullie spruiten. Een jongen en een meisje , mooier kan het niet zijn ! Ze hebben een prachtige naam en zien er al heel flink uit.We wensen Tine een goed herstel.
  Ik moest je ook nog proficiat wensen van Katrien Vervisch.

 9. Daar mogen jullie fier op zijn.
  Een dikke proficiat voor jullie beiden.
  Soigneer ze maar goed, maar niet teveel in de watten leggen hé.
  Geniet van die twee zonnetjes in jullie leven, wat uiteraard een hele ommekeer met zich zal meebrengen.
  Well done for you both!

 10. Dag Tine en Gianni,

  Een GROTE PROFICIAT met jullie kleine schatjes!
  Een koningswens!Ben blij dat alles goed met jullie gaat.De namen vind ik ook heel mooi!!!!
  En nu maar genieten van elkaar.Hopelijk niet te veel slapeloze nachten.
  Ik kom jullie zeker eens bezoeken in Vlamertinge.
  Groetjes
  Paula

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: