6 maand

ballon hoera 6 jaar-l

Kleine lieve bengels van me, al 6 maandjes jong vandaag!
Die pauzeknop vond jullie mama dus niet, maar daar treurt ze niet langer om.
Mama is blij dat ze nog niet hoeft te werken, het zou haar hart breken om jullie maar één dag te moeten missen momenteel. Jullie kunnen plots zoveel, leren zo vlug bij en blijven maar evolueren. Mama wil het niet horen van een ander dat jullie iets nieuws kunnen, mama wil het ZIEN! Dus kijkt ze veel, speelt ze veel en lacht ze veel met jullie. En jullie genieten van de aandacht, dat staat vast.
Langs de andere kant, komt mama soms wel wat zot tussen haar 4 muren. Al bijna één jaar zit ze geïsoleerd van het normale werkleven, en dat begint te vreten. September komt met rasse schreden dichter en zal een dubbel gevoel naar boven brengen. Jullie leren loslaten en aan een ander toevertrouwen tegenover gelukkig zijn dat het isolement doorboord wordt. We hebben nog een dikke drie maand bengels, we gaan er ons goed op voorbereiden.  😉

Wat jullie al allemaal kunnen, konden de mensen al lezen de voorbije maanden. Soms kan jullie mama niet vlug genoeg zijn. Zit ze te bloggen over een rollende baby, dan kan er plots één bijna zitten! Jullie zijn ieder zo uniek, zo speciaal. Jullie trekken jullie niets aan van de gemiddelde baby. Sommige dingen doen jullie later, andere dingen vroeger… Het belangrijkste is dat jullie het uiteindelijk wel doen! 🙂
Jullie doen het goed kleine lieverds! Een dikke pluim, een bank vooruit en een kus van (jullie) juf!

Jasper doet een mooie poging tot zitten:

Mama beslist dat een kussen handig is, en Jasper aanvaardt het zonder morren:

Mama vindt dat Jasper toch wat halsbrekende toeren uithaalt en plaatst hem veiligheidshalve in het park:

Liezeke was wat gefrustreerd gisteren, hoe ze ook draaide of keerde er bleef een armpje in de weg zitten! Maar ze blijft koppig oefenen! (ze kan het dus wel al hoor, maar vaneigens wil ze het niet doen als ik film! T Y P I S C H Lieze emo:droevig )

Wij doen normaal niet mee aan kijk-en-vergelijk, maar wie het toch eens stiekem wil lezen:
Op 6 maand boekt uw baby een bliksemsnelle vooruitgang. Hij interesseert zich voor alles rondom hem, communiceert met de ogen en met de stem. Hij probeert u na te doen en het eerste tandje zit klaar.
Die interesse is er, maar die tanden? NEEEEEEEEEEEEN 🙂

Baby kan al zelf eten in zijn mondje stoppen. Hij weet dikkere texturen en kleine stukjes te waarderen zoals bv. pap. Hij stemt slikken en ademen op elkaar af om te kunnen slikken zonder hoesten.
Bij ons kregen ze al eens een koek of stukje brood en sabbelen er met véél plezier op!In dit stadium van de ontwikkeling ontdekt uw dreumes vlees en vis. Serveer hem ook nieuwe vruchten en groenten. De vezels ervan helpen het spijsverteringsstelsel beschermen. Vanaf nu mag ook hij al dat lekkers krijgen. Hoe eerder hij die smaken gewoon wordt, hoe meer hij een evenwichtige voeding zal waarderen.
De laatste maandag van mei moeten we naar K&G, daar vraag ik eens welke melk ik nu moet geven en schakel ik ook over naar vlees en vis. Ze lusten alle groenten maar hebben voorkeur voor: knolselder, broccoli, courgette. Wortelen staan onderaan de trap der favorieten. Ze eten gemiddeld 150g groentepap.  Fruit lusten ze in alle smaken en texturen en eten ze gemiddeld 180gVanaf de leeftijd van 4-5 maanden zal je kind zich op zijn zij leren rollen. Na enkele weken kan je kind zich helemaal van ruglig naar buiklig rollen. De meeste baby’s leren eerst van rug naar buik te rollen en daarna van buik naar rug. Maar er zijn ook gezonde kinderen die deze ontwikkeling in de omgekeerde volgorde doormaken. Sommige kinderen kunnen rollen vanaf de leeftijd van 3 maanden, andere leren het pas op 6 maanden.
Onze Lieze kan het soms, maar meestal zit er nog een armpje in de weg. Het lukt haar wel binnenkort! Jasper wil niet op zijn rug liggen… die gaat volgens mij nooit kunnen rollen. Dan leert hij het wel in school! 😉 Wanneer je kind in staat is om zich van ruglig naar buiklig te rollen, ligt het niet zo vaak meer op zijn rug. De buikligging heeft namelijk het voordeel dat je baby zich kan leren verplaatsen.
Jasper ligt altijd op zijn buik, dus geen probleem hé hier!

Wanneer je je baby tussen 6 en 9 maanden bij de armen vasthoudt, kunnen zijn beentjes zijn gewicht even dragen. Veel kinderen vinden “springen” leuk: wanneer je je baby in staande positie onder zijn armen vasthoudt, laat hij zich door zijn knieën zakken en zet zich dan weer af door zijn benen en heupen te strekken.
Jasper doet niet liever of staan op zijn voeten en shaken met zijn poep! Zing ervoor en hij begint te dansen en lachen. Een geboren entertainer! Lieze staat nog maar een goeie week netjes op haar voetjes. Voorheen stond ze op haar teentjes!

Sommige “vluggerds” trekken zich rond 9 maanden al aan de meubels op tot stand. Wanneer ze dit doen, bewegen ze zich eerst van zitten naar knielen. Dan grijpen ze iets vast (bijvoorbeeld een stoeltje) en trekken ze zich recht.

Vanaf de leeftijd van 5 à 8 maanden beginnen veel baby’s kleine voorwaartse buikschuifbewegingen te maken. Dit is de voorloper van het echte kruipen.
Dat kan gebeuren 🙂 Als Lieze persé naar mama wil komen. Maar voorlopig houden ze het bij ‘het in de lucht werpen van de poep en zich boos maken’

Tussen 6 en 9 maanden leren heel wat kinderen zich op een of andere wijze te verplaatsen: schuivend op de buik, kruipend op handen en knieën of schuivend op het zitvlak. De meeste kinderen gebruiken eerst de “tijgersluipgang”. Hierbij blijft de buik in contact met de vloer, terwijl de armen en de benen bewegen om vooruit te komen. Geleidelijk wordt deze manier van kruipen vervangen door het kruipen op handen en knieën, waarbij de buik los is van de vloer.Sommige kinderen slaan de “kruipperiode” gewoon over. Ze beginnen meteen te lopen, zonder ooit gekropen te hebben.

Tussen 3 en 6 maanden kunnen heel wat baby’s al even zitten met steun in de rug. Ze houden hierbij hun hoofd al goed in balans.
Jasper kan het! Lieze kan het als ze geconcentreerd is. Meestal is de omgeving echter te interessant en wie haar kent weet dat ze dan moeilijk haar hoofdje onder controle kan houden! Een rasechte wiebelkont van ’t eerste uur!

Rond 6 maanden vinden heel wat baby’s het leuk om, wanneer zij op hun rug liggen, aan de handjes overeind getrokken te worden. Als je de handjes van je baby vastpakt, zal hij zijn hoofd daarbij rechtop houden, zijn rug krommen en zelf flink meetrekken.
Ja, dat doen ze wel. Ze proberen ook al zelfstandig rechter te komen als ze schuin op onze knieën liggen.

Tussen 6 en 9 maanden leren de meeste baby’s stevig zitten, zeker met enige steun.
We oefenen!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: