17 november

Een dag die vanaf vandaag door het leven gaat als  ‘de internationale dag van het vroeggeboren kind’
Toch een dag om eens bij stil te staan als je in het nieuws beelden ziet van kindjes geboren met 28-29 weken…
Het konden die van ons zijn die daar lagen!
Tot 37 weken worden baby’s bestempeld als ‘vroeggeboren of prematuur’
Enkele interessante weetjes:
(natuurlijk zijn er ook véél weetjes die ik bewust niet plaats. Zo zou er onder andere  een verhoogd risico op allerlei ontwikkelingsproblemen of beperkingen op het motorische, visuele, auditieve, mentale of psychologische vlak zijn. Dit is echter niet relevant 😉 ) Dit slaat dan ook op extreme prematuren die voor 32 weken geboren worden.

* Te vroeg geboren kinderen vormen in België de grootste kinderpatiëntengroep. 8,2% van alle baby’spremature_baby_pic_174163919_std wordt te vroeg geboren

*Wanneer er rekening wordt gehouden met meerlingen en dus het aantal kinderen wordt geteld, werden vorig jaar ongeveer 5750 baby’s minstens 3 weken te vroeg geboren.

* Het sterfterisico is doorheen de jaren sterk afgenomen dankzij de indrukwekkende technologische vooruitgang in het domein van de neonatologie. De grens van de leefbaarheid bij vroeggeboren kinderen daalde in de laatste 10 jaren van 26 naar 24 weken.

Die van ons zijn dus al ouder dan 35 weken en volgens de theorie van mijn gyn al 37 weken! Omdat een tweeling volledig ‘af’ is op 38 weken mag je in theorie altijd 2 weekjes optellen bij de zwangerschapsduur. Laat ons hopen dat hij gelijk heeft hé 🙂
De kans is echter toch ENORM groot dat onze boelekes de eerste week (weken?) in de couveuse moeten doorbrengen hoor. We zijn hier mentaal al op voorbereid, dus een grote shock zal het niet zijn.
We zullen er nog genoeg voor mogen zorgen  en hen vertroetelen de komende jaren!
Ik kreeg trouwens al een rondleiding bij de prematuurtjes en kon met eigen ogen vaststellen dat er hééééééél goed voor gezorgd wordt!

Morgen opnieuw monitor en echo!

1 Response

  1. Dag tine en gianni,
    Proficiat voor je 35 weken zwangerschap! Ik was op deze tijd al bevallen van één kindje en dat kunnen jullie nu nog niet zeggen van 2 kindjes! Amai, moeten die 2 krutjes uder junen in uw buik. Allee, nog veel geduld…

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: